دنیای شکلات

نقش شکلات در فرهنگ‌های جهان

تاریخچه شکلات

نقش شکلات در فرهنگ‌های جهان: سفری در زمان و مکان

بارها پیش آمده که جایی دعوت هستیم و برای هدیه ترجیح می‌دهیم شکلات پذیرایی فرمند را برای میزبان ببریم یا مهمان که به خانه‌مان می‌آید بسته‌ای شکلات فرمند با بسته‌بندی زیبا برایمان هدیه می‌آورد تا با چای و قهوه دور همدیگر اوقات خوبی را داشته باشیم.

این رسم از کجا آمده است؟ تا حالا به آن فکر کرده‌اید؟ آیا درمورد تاریخ غنی و اهمیت فرهنگی شکلات چیزی می‌دانید؟ در این یادداشت سعی داریم سفری در زمان داشته باشیم و تکامل شکلات در طول قرون و نحوه تبدیل آن به بخشی جدایی‌ناپذیر از فرهنگ کشورهای  مختلف در سراسر جهان را بررسی می‌کنیم. از دنیای  آزتک‌ها و مایاهای باستانی گرفته تا صنعت شکلات‌سازی امروزه و در دنیای شگفت‌انگیز این ماده مغذی دوست‌داشتنی به جست‌وجو می‌پردازیم.

شکلات در طول اعصار

شکلات تاریخچه‌ای طولانی و جذاب دارد و ریشه آن به تمدن‌های باستانی آمریکای مرکزی و جنوبی برمی‌گردد. ازتک‌ها و مایاها معتقد بودند شکلات هدیه‌ای از جانب خدایان است و از آن در مراسم‌های مذهبی و به عنوان پول استفاده می‌کردند. آنها از شکلات به عنوان نوشیدنی تلخ که از دانه‌های کاکائو  تهیه شده استفاده می‌کردند و معتقد بودند خواص درمانی زیادی دارد.

با ورود اروپایی‌های به قاره آمریکا شکلات در سراسر جهان گسترش پیدا کرد. اسپانیایی‌ها دانه‌ها کاکائو را در قرن شانزدهم به اروپا آوردند و به عنوان نوشیدنی از آن استفاده کردند. اشراف اروپایی طعم شکلات را گسترش دادند و به نمادی از ثروت و تجمل تبدیل شد. در قرن هفدهم، کافه‌هایی برای نوشیدن و خوردن شکلات در شهرهای اروپایی پدید آمدند که به عنوان محل تجمع اجتماعی برای روشنفکران عمل می‌کردند. در همان زمان بود که با افزودن شکر و شیر و سایر طعم‌دهنده‌ها، شکلات را به خوراکی شیرین و خوشمزه‌ای که امروز می‌شناسیم تبدیل کرد.

با گذشت زمان تولید و صنعت شکلات پیچیده‌تر شد و تکنیک‌های فراوری جدیدی اختراع شد و گونه‌های ترکیبی از کاکائو توسعه پیدا کرد.

مطلب پیشنهادی: انواع شکلات کاکائویی

اهمیت فرهنگی شکلات

شکلات چیزی بیش از یک ماده غذایی خوشمزه و مقوی است و تبدیل به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی انسان و بسیاری از فرهنگ‌ها در سراسر جهان شده است. به عنوان مثال در مکزیک هنوز شکلات در مراسم‌های مذهبی و سنتی و اغلب به عنوان نوشیدنی گرم با دارچین و سایر ادویه‌ها استفاده می‌شود.

در اروپا شکلات جزء اصلی بسیاری از دسرها است و در آمریکا شکلات بخشی از زندگی روزانه است که در همه مغازه‌ها پیدا می‌شود.

انواع شکلات در مناطق مختلف

مناطق و کشورهای مختلف شکلات‌های مخصوص خود را داند و هرکدام سبک و طعم های متفاوتی از شکلات را تهیه می‌کنند. برای مثال در بلژیک شکلات اغلب با مواد بسیار باکیفیت و مانند یک اثر هنری و صنایع دستی درست می‌شود.

در آمریکای مرکزی و جنوبی شکلات اغلب به شکل اصلی خود یعنی یک نوشیدنی تلخ مصرف می‌شود یا در دستور پخت‌های سنتی و غذاهای سنتی آن منطقه استفاده می‌شود. در غرب آفریقا دانه‌های کاکائو یک محصویل صادراتی ویژه است و این منطقه بیش ا ز دو سوم کاکائوی جهان را تولید می‌کند.

شکلات در جشنواره‌ها و آئین‌های مذهبی

شکلات نقش برجسته‌ای در جشنواره‌ها و مراسم‌های مختلف در سراسر جهان دارد.

برای مثال در مکزیک در روز مردگان از شکلات برای تهیه نوعی شیرینی سنتی استفاده می‌شود. جمجمه‌هایی از جنس شکلات ساخته می‌شود که بخش جدایی ناپذیر این مراسم است و به عنوان هدیه به رفتگان عزیزشان در محراب قرار می‌دهند.

در عید پاک مسیحیان تخم‌مرغ‌ و خرگوش‌های شکلاتی نمادی برای عید پاک شده است.

در روز ولنتاین یا روز تولد و مناسبت‌هایی مانند سالگرد ازدواج و آشنایی شکلات هدیه‌ای جا افتاده و نمادی از عشق و علاقه محسوب می‌شود.

همچنین در سراسر جهان جشنواره‌های شکلات برگزار می‌شود که در آن شادی داشتن شکلات را جشن می‌گیرند و اغلب در آنجا کارگاه‌های ساخت شکلات و برخی مسابقه‌ها برگزار می‌شود.

جمع‌بندی و سخن آخر

با تغییر جهان و فناوری‌های جدید، آینده شکلات هم به طور مداوم در حال تغییر است. از کشاورزی پایدار گرفته تا تکنیک‌های نوآورانه و غیره راه‌های زیادی وجود دارد که شکلات تغییرات زیادی کند. امروزه تولیدکنندگان و کارخانه‌های شکلات به روند تولید آن نظارت زیادی دارند که روز به روز هم بیشتر می‌شود تا شکلات‌های باکیفیتی به دست مشتری برسد. شکلات دارای تاریخ و اهمیت فرهنگی زیادی در سراسر جهان است. این ماده خوراکی مقوی، مفید، لذیذ و پرانرژی، از تمدن‌های باستانی به ما رسیده است و کارخانه‌های شکلات سازی امروز مانند فرمند در تلاش هستند تا طعم‌های مختلفی از شکلات تولید کنند تا همه ذائقه‌ها بتوانند از آن لذت ببرند. از شکلات تلخ گرفته تا شکلات‌های شیرین با شکر و شیر یا همراه با آجیل یا طعم‌های میوه‌ای، هرکسی می‌تواند شکلات را بر اساس سلیقه خود انتخاب کند.

فرمند انواع شکلات با طعم‌های مختلف زیادی دارد که همه می‌توانند از آنها لذت ببرند و به عنوان هدیه از شکلات‌های پذیرایی فرمند استفاده کنند.

اگر میخواهید درباره شکلات بیشتر بدانید، احتمالا مطالب زیر را هم دوست داشته‌ باشید:

سئوالات متداول درباره شکلات 

شکلات ریشه در  تمدن‌های باستانی آمریکای مرکزی و جنوبی دارد که در آنجا به عنوان نوشیدنی تلخ از دانه‌های کاکائو برشته شداه، مصرف می‌شد.

شکلات در سراسر جهان به روش‌های مختلف مصرف می‌شود. به عنوان مثال در مکزیک اغلب به صورت نوشیدنی گرم همراه با دارچین استفاده می‌شود درحالی که در اروپا جزء اصلی دسرها محسوب می‌شود.

بازگشت به لیست