ممکن است با شنیدن اسم کره کاکائو به یاد دسرها و شیرینیهایی مثل بارهای شکلاتی، کیکهای چندطبقه و بستنیهای شکلاتی بیفتید، اما این ماده خوشبو و خوشمزه داستان طولانیتری دارد. کره کاکائو علاوه بر دسرها در تولید انواع پمادها و کرمهای دارویی و بهداشتی هم مورد استفاده قرار میگیرد.
کره کاکائو یکی از انواع چربی گیاهی است که از میوه درخت کاکائو استخراج میشود. وقتی میوههای کاکائو از رنگ سبز به رنگ نارنجی درمیآیند یعنی رسیدهاند و زمان برداشت آنهاست. میوههای رسیده را بعد از چیدن با کاردهای بزرگ و کوتاهی که به سر چوب بسته شده از درخت جدا میکنند. این کار به صورت دستی انجام میشود، چون استفاده از ماشین برای جدا کردن میوهها ممکن است به دانههای آنها آسیب برساند.
بعد از جمعآوری میوهها آنها را میشکافند و دانههای کاکائو از داخل میوهها خارج میشوند. هر میوه یا غلاف کاکائو میتواند تا بیش از پنجاه دانه کاکائو داشته باشد. در این مرحله دانههای تازه نه از نظر رنگ و نه عطر و طعم هیچ شباهتی به محصول نهایی شکلات ندارند.
در مرحله بعدی دانههای کاکائو تخمیر میشوند. برای این کار آنها را در سینیهای بزرگ و کمعمق که حرارت میبینند قرار میدهند و یا آنها را زیر آفتاب داغ پهن میکنند و با برگهای موز میپوشانند. دانهها را در فواصل زمانی مشخص هم میزنند و میچرخانند تا تمام دانهها به طور یکسان تخمیر شوند. مرحله تخمیر بین پنج تا هشت روز طول میکشد و بعد از آن دانهها به رنگ قهوهای در میآیند. این دانهها را پس از آن به مدت یک هفته در سینی زیر آفتاب قرار میدهند تا به طور کامل خشک شوند.
دانههای کاکائو بعد از تمام این مراحل به کارخانههای شکلاتسازی ارسال میشوند تا به شکل فرآوردههای خوشمزه شکلاتی که ما میشناسیم در بیایند. فرآیند تولید شکلات ممکن است برای گونههای مختلف درخت کاکائو فرق کند، اما به طور کلی دانهها طی این فرآیند برشته و بو داده میشوند، پوست آنها جدا میشود و آسیاب میشوند تا لیکور کاکائو به دست بیاید. کره کاکائو چربی این محصول است که با تحت فشار شدید قرار دادن آن جدا میشود.
از سه هزار سال پیش و از زمان آزتکها و مایاها از کاکائو برای مقاصد درمانی استفاده میشود. به تازگی محققان دریافتهاند که ترکیباتی به نام فیتوکمیکالز در کاکائو میتوانند گردش خون در پوست را بهبود بخشند و با محافظت از پوست در برابر آسیبهای اشعه ماورای بنفش از پیر شدن پوست جلوگیری کنند. کره کاکائو سرشار از اسیدهای چرب است، به همین دلیل اغلب به دلیل توانایی آبرسانی، بهبود خاصیت ارتجاعی و رساندن مواد مغذی به پوست مورد توجه قرار میگیرد. چربی موجود در کره کاکائو روی سطح پوست لایه محافظی ایجاد میکند که رطوبت را نگه میدارد.
یکی از کاربردهای رایج کره کاکائو بهبود جای زخم، چین و چروک و سایر آسیبهای پوستی است. از این کره همچنین در زمان بارداری و پس از آن به وفور استفاده میشود تا از بروز ترکهای پوستی جلوگیری کرده و یا مقدار آن را به حداقل برسانند. کره کاکائو برای بهبود بیماریهای چون اگزما و درماتیت هم توصیه میشود.
کره کاکائو در مواد آرایشی و بهداشتی اغلب به عنوان یکی از ترکیبات لوسیونها و کرمهای بدن مورد استفاده قرار میگیرد. از آنجا که این روغن خوراکی است، به بالم لب هم ممکن است اضافه شود. این محصولات به سادگی میتوانند به عنوان روتین پوستی در برنامه روزانه شما استفاده شوند. کره کاکائو را میتوان برای استفاده با روغنهای دیگر مثل روغن نارگیل یا روغن ویتامین ای هم ترکیب کرد. کره کاکائو که جزو چربیهای گیاهی قرار دارد برای استفاده بر روی پوست کاملاً بیخطر شناخته شده، اما در موارد حساسیت به کره کاکائو ممکن است واکنش آلرژیک شامل خارش ایجاد کند.
محصولات گالاردو ، از شکلاتهای باکیفیتی هستند که از کره کاکائو تشکیل شدهاند.