کاربردهای نوین شکلات در آشپزی: فراتر از دسرها
شکلات چه از نوع تلخ باشد و چه شیری و شیرین، در سراسر دنیا به عنوان مادهای برای شیرینیها و دسرها شناخته میشود و هنگامی که حرف از شکلات میشود، برای اکثر مردم تصاویری از شکلاتهای تختهای یا انواع دیگر شکلات تداعی میشود. اما کاربرد این ماده خوراکی خوشمزه و مقوی تنها برای دسر یا شیرینی نیست و از آن میتوان استفادههای دیگر هم کرد.
جالب است بدانید قرنها پیش انسانها بوقلمون و ماهی را با شکلات میپختند و حتی در پاستا و ماکارونی هم از شکلات استفاده میکردند.
شکلات مادهای مغذی و غنی از ویتامین و آنتیاکسیدان است و در آشپزیهای نوین و بینالمللی روز به روز از شکلات برای تهیه انواع سس یا مزه دار کردن گوشت و مرغ بیشتر استفاده میشود. بنابراین اگر در درست کردن غذا و کشف طعمهای جدید ماجراجو و جسور هستید، حتما در تهیه غذا یا سس سالاد خود از انواع شکلات استفاده و آن را امتحان کنید. خوشبختانه شکلات فرمند با تنوع بسیار زیاد در تولید انواع شکلات دستتان را حسابی برای ماجراجویی در طعمها باز گذاشته.
فهرست محتوایی کاربردهای نوین شکلات


شکلات در سس سالاد
آیا تاکنون به استفاده از شکلات به عنوان چاشنی در سالاد فکر کردهاید؟ شاید در ابتدا این سس برایتان عجیب و دور از ذهن باشد اما امروزه در آشپزیهای بینالمللی شکلات به عنوان چاشنی برای سالاد در نظر گرفته میشود و طرفداران زیادی هم پیدا کرده است. همنشینی ادویهها با شکلات سرکهای و بالزامیک در کنار برگهای سبز سالاد، طعمی منحصربهفرد به وجود میآورد که میتوانید از آن در مهمانیهایتان استفاده کنید. این سالاد بسیار مقوی و انرژیزا است و شاید برایتان کمی عجیب به نظر برسد اما میتوانید در یک رژیم غذایی سالم و برای کنترل وزن از آن استفاده کنید.
برای تهیه این سس شکلاتی سالاد به چه چیزهایی نیاز داریم؟
- یک چهارم شکلات تلخ گالاردو
- یک چهارم فنجان سرکه بالزامیک
- نصف قاشق چایخوری عسل
- کمی نمک
- کمی فلفل سیاه
- نصف فنجان روغن زیتون بکر
- یک بسته سالاد میکس
- نصف لیوان توت فرنگی تکه شده
- نصف لیوان بادام زمینی یا بادام درختی
چگونه دست به کار شویم؟
درست کردن این سالاد کاری بسیار راحت و سریع است. ابتدا شکلاتها را با روی گاز یا مایکروفر آب کنید و هم بزنید تا یکدست شوند.
سرکه و عسل و نمک و فلفل را هم با شکلات آب شده مخلوط کنید و در حین هم زدن به آرامی روغن زیتون را به این ترکیب اضافه کنید.
سالاد میکس را به همراه توتفرنگی و بادام در یک کاسه بزرگ بریزید و پیش از سرو، سس را روی سالاد بریزید.
مابقی سس را میتوانید در یک ظرف در بسته تا دو هفته در یخچال نگه دارید و اگر هم مواد از هم جدا شد، آن را هم بزنید و مخلوط کنید تا دوباره یکنواخت شوند.
سس بالزامیک شکلات تلخ
وقتی از این تصویر که از شکلات باید همیشه و تنها در دسرها استفاده شود، دور شوید و این تصور را دور بیاندازید، چشمانداز وسیعی از مصرف این ماده لذیذ و مقوی روبهرویتان باز میشود.
سس بالزامیک شکلاتی یکی از این انتخابها است که به راحتی آماده میشود و برای همه سالادها به ویژه سالاد سبز عالی است. این سس شامل عسل، روغن زیتون، روغن آفتابگردان و سرکه بالزامیک در کنار کمی نمک و ماده جادویی آن شکلات تلخ است.
شکلات تلخ حداقل 60درصد گالاردو را تهیه و ۲۵ الی ۴۰ گرم آن را رنده کنید و روی حرارت غیرمستقیم قرار دهید تا آب شود. هرچه کاکائوی شکلات یا به معنایی دیگر تلخی آن بیشتر باشد، سس خوش طعم تر و خوش عطر میشود.
اینبار نوبت سرکه بالزامیک است. ۴ قاشق سرکه بالزامیک و مقداری عسل را با ۸ قاشق غذاخوری روغن آفتابگردان یا روغن بادام ترکیب کنید. فلفل قرمز پودر شده را به آن اضافه کنید و میتوانید کمی آویشن، سیر و زنجبیل هم بزنید.
همه این مواد را به خوبی با هم دیگر مخلوط کنید و از صافی رد کنید تا سس یکدست شود و میتوانید در ظرف دربسته در یخچال نگه دارید. این سس هم برای سالاد سبز و هم برای سالاد مرغ با کلم بروکلی و آواکادو بسیار انتخاب محشری است.
شکلات و مزهدار کردن گوشت و مرغ
کاکائو از دیرباز در آشپزی و مزهدار کردن گوشت و مرغ هم نقش اساسی داشت و امروزه در آشپزیهای مدرن بیش از پیش از آن استفاده میشود. شیوههای زیادی برای مزهدار کردن مرغ یا گوشت وجود دارد اما استفاده از شکلات یکی از سالمترین و خوشمزهترین راهها است. شکلات باید تلخ باشد و حداقل 60 درصد کاکائو داشته باشد. این ترکیب لطافت و نرمی به بافت گوشت و مرغ میدهد و همیشه انتخابی سالم و خوشمزه برای کباب است.
به چیزهای ساده و در دسترس نیاز داریم:
- شکلات تلخ حداقل 60درصد ۴ قاشق غذاخوری (تقریبا ۳۰ الی ۴۰ کرم)
- روغن نباتی یا روغن زیتون ۲ قاشق غذاخوری
- زیره آسیابشده ۱ قاشق چایخوری
- فلفل دلمهای آسیاب شده ۱ قاشق غذاخوری
- کمی نمک
- شکر یک قاشق چایخوری
- کمی آبلیموی تازه
- آب داغ
ابتدا آب داغ را با شکر مخلوط کنید تا شکر به خوبی حل شود و سپس آبلیموی تازه را به آن اضافه کنید و هم بزنید.
شکلات تلخ گالاردو را رنده و فلفل را اضافه کنید. فلفل دلمهای را به همین ترتیب رنده کنید اما جدا نگه دارید. شکلات را با محلول آب و شکر و آبلیمو در کاسهای ترکیب کنید و نمک و روغن و زیره و بقیه مواد را داخل آن بریزید. در نهایت هم فلفل دلمهای را به آن اضافه کنید.
تکههای مرغ یا گوشت را برای مدت ۱ ساعت در مواد بخوابانید تا حسابی طعم بگیرند و سپس آنها را کباب یا گریل کنید و اجازه دهید به خوبی پخته شوند.

مطلب پیشنهادی: نقش شکلات در فرهنگهای جهان
جمعبندی و سخن پایانی
اضافه کردن شکلات به ترکیبات غذایی، طعمی منحصربهفرد به غذا و سسها میدهد. هرچند از دیرباز استفاده از شکلات در میان اقوام آمریکایی و سپس اروپایی مرسوم بود اما به مرور زمان استفاده از این ماده مغذی و غنی در غذاها و سسها کمتر شد و دسرها و شیرینیها جای آنها را گرفتند. اما امروزه بازهم به نقش خوشمزه شکلات در سسها و برای مزهدار کردن گوشت و مرغ بیشتر توجه میشود و به نظر میآید شکلات در آیندهای نزدیک در رسپیهای بیشتری از سسها و غذاها اضافه خواهد شد.
اگر میخواهید درباره شکلات بیشتر بدانید، احتمالا مطالب زیر را هم دوست داشته باشید:
سئوالات متداول درباره شکلات
برای تهیه سس سالاد میتوانید از هر شکلاتی با هر طعمی که میخواهید استفاده کنید اما برای مزهدار کردن گوشت و مرغ بهتر است از شکلات تلخ حداقل 60 درصد استفاده کنید. با این وجود باز هم به ذائقهتان بستگی دارد.
انواع سالاد با شکلات ترکیبی منحصربهفرد میشوند. برای مثال در سالاد میوه میتوانید از شکلاتهای شیرینتر استفاده کنید و آن را آب کنید و روی سالاد میوه بریزید. در سالادهای کاهو و سبز از شکلات تلخ استفاده کنید.