دنیای شکلات

سلامت و شکلات

نقد و بررسی فواید شکلات تلخ و محصولات کم شکر برای سلامتی

چند سال اخیر رژیم‌های غذایی مبنی بر حذف قند و شکر بسیار توصیه می‌شود و بسیاری از متخصصین تغذیه نه تنها برای کاهش وزن که برای به دست آوردن سلامتی آن را تجویز می‌کنند. در این رژیم‌‌ها از مواد خوراکی بدون قند بسیار استفاده می‌شود و یکی از این موادهای خوراکی که بسیار پیشنهاد می‌شود، شکلات تلخ است.

شکلات تلخ نه تنها ضرری ندارد که برای سلامتی و انرژی بدن بسیار مفید است اما باید اطمینان داشته باشید که شکلات تلخ واقعی تهیه می‌کنید تا نسبت به مزایا و فواید آن اطمینان داشته باشید. شرکت فرمند شکلات تلخ واقعی با درصدهای مختلف را در قالب شکلات‌های گالاردو برایتان تهیه می‌کند و می‌توانید نسبت به کاکائو واقعی آن اطمینان داشته باشید.

شکلات از گیاهی به نام کاکائو که سرشار از مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان است، به دست می‌آید. شکلات‌های شیرین حاوی کره کاکائو، شکر و شیر و مقادیر کم‌تری از کاکائو هستند و در مقابل شکلات‌های تلخ دارای میزان بیشتری از کاکائو و میزان کم‌تری از شکر و قند و سایر افزودنی‌ها هستند. همین ویژگی، از شکلات تلخ، انتخاب سالم‌تری برای بدن می‌سازد. محققین توصیه می‌کنند شکلات تلخی را انتخاب کنید که حداقل ۷۰ درصد حاوی کاکائو باشد و شما می‌توانید  شکلات‌ تلخ گالاردو 83% تهیه کنید و در رژیم غذایی سالم خود قرار دهید.

ارزش غذایی شکلات تلخ

به گفته متخصصین یک تکه شکلات تلخ ۱۰۰ گرمی با ۷۰ الی ۸۰ درصد کاکائو حاوی مواد زیر است:

  • کالری ۶۰۴ گرم
  • پروتئین ۷.۸۷ گرم
  • چربی ۴۳.۰۶ گرم
  • کربوهیدرات ۴۶ گرم
  • فیبر رژیمی ۱۱ گرم
  • شکر ۲۴.۲۳ گرم
  • آهن ۱۲ میلی‌گرم
  • منیزیم ۲۳۰ گرم
  • زینک ۳.۳۴ گرم
سلامت و خواص شکلات

ترکیبات اصلی شکلات تلخ | فواید شکلات تلخ برای سلامتی 

درصد کاکائوی درج شده روی شکلات در اصل به درصد تمام مواد تشکیل‌دهنده گیاه کاکائو اشاره دارد. به این معنا که یک بسته شکلات تلخ با درصد کاکائوی بالاتر، حاوی مواد مغذی بیشتری است.

این ترکیبات شامل فلاوانول‌ها، پلی‌فنول‌ها و تئوبرومین‌ها است. هنگامی که کاکائو طی فرایند‌هایی تبدیل به کره کاکائو و شکر و شیر به آن اضافه می‌شود، برخی از ترکیبات پلی‌فنول خود را از دست می‌دهد.

همچنین این ترکیبات خواص آنتی‌اکسیدان قوی دارند که رادیکال‌های آزاد را خنثی کرده و از استرس اکسیداتیو جلوگیری می‌کند. استرس اکسیداتیو، آسیبی است که می‌تواند مقادیر بیش از حد رادیکال‌های آزاد را به سلول و بافت‌های بدن وارد کند. استرس اکسیداتیو  روند پیری را تسریع می‌کند و با گذاشت می‌تواند در بروز برخی بیماری‌ها نقش داشته باشد. بیماری‌هایی مانند مشکلات قلبی، دیابت، پارکینسون، آلزایمر و سرطان از بیماری‌هایی است استرس اکسیداتیو برو آنها را بیشتر می‌کند.

از سوی دیگر محصولات کم شکر مانند شکلات تلخ فواید زیادی هم برای سلامت بدن دارد. کاهش رادیکال‌های آزاد، بهبود جریان خون، کاهش فشار خون، کاهش کلسترول مضر، کاهش التهاب و کاهش مقاوما به انسولین از حمله فواید شکلات تلخ هستند. بهبود توانایی‌های مغزی در ایجاد ارتباطات بین نورون‌ها و بهبود عملکرد مغز و حافظه از دیگر مزایای شکلات تلخ و در کل محصولات کم شکر هستند.

کاهش خطر بیماری‌های قلبی

مصرف منظم شکلات تلخ، به کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی کمک زیادی می‌کند. برخی از مواد موجود در شکلات تلخ به خصوص  فلاوانول‌ها بر فشار خون بالا و کلسترول بالا یعنی دو عاملی که باعث بروز بیماری‌های قلبی می‌شود، تاثیر زیادی دارد.

فلاوانول‌های موجود در شکلات تلخ باعث تولید بیشتر اکسید نیتریک در بدن و در نتیجه باز شدن عروق خونی و بهبود جریان خون و فشار خون می‌شود. یک تحقیق در سال ۲۰۱۷ نشان داد که اثرات مفید شکلات تلخ بر فشار خون در افراد مسن‌تر و افرادی که در معرض بیماری‌های قلبی و عروقی قرار دارند، بسیار قابل توجه است.

از طرف دیگر  فلاوانول‌ها و تئوبرومین موجود در کاکائو، سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم که پزشکان به آن کلسترول بد می‌گویند را در بدن کم می‌کند و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا یا همان کلسترول خوب را افزایش می‌دهد. نوع اول کلسترول منجر به باریک شدن رگ‌های خون می‌شود و این درحالی است که نوع دوم کاهش کل کلسترول بدن را به دنبال دارد. براساس مقاله‌ای در مجله انجمن قلب آمریکا، گنجاندن بادام، شکلات تلخ و کاکائو در رژیم غذایی، بیماری‌های قلبی و عروقی را به شدت کاهش می‌دهد.

ضد التهاب قوی

التهاب بخشی از پاسخ ایمنی بدن به میکروب‌ها است. التهاب مزمن می‌تواند به سلول‌ها و بافت‌ها آسیب برساند و در نتیجه خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها مانند دیابت نوع ۲ و انواع سرطان را بیشتر کند.

شکلات تلخ حاوی ترکیباتی است که خاصیت ضدالتهابی دارد و به کاهش این التهاب‌ها کمک می‌کند. براساس یک تحقیق، مصرف ۳۰ گرم شکلات تلخ ۸۵ درصد در روز و به مدت ۸ هفته، نشانه‌های التهابی را در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش داده است.

شکلات تلخ و عملکرد مغز

مصرف شکلات تلخ به بهبود عملکرد مغز کمک می‌کند و از بیماری‌های عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون جلوگیری می‌کند. یافته‌های یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان می‌دهد که فلاوانول‌های موجود در کاکائو توانایی مغز برای بازسازی خود را بیشتر می‌کند و ارتباط مستقیمی بین مصرف منظم شکلات تلخ و عملکرد شناختی وجود دارد.

سالم بودن و خواص شکلات

مطلب پیشنهادی: پنج فایده شکلات تلخ

نتیجه و سخن پایانی

شکلات تلخ منبعی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد معدنی است و به طور کلی حاوی قند کم‌تری نسبت به انواع دیگر شکلات‌ است. بسیاری تحقیقات نشان می‌دهد که شکلات تلخ و در کل محصولات کم شکر با کاهش احتمال برخی بیماری‌ها از جمله بیماری قلبی و عروقی و دیابت ارتباط مستقیم دارد.

افرادی که به شکلات تلخ علاقه‌مند هستند و دوست دارند این نوع از شکلات را در رژیم غذایی خود قرار دهند، دقت داشته باشند که شکلات تلخ دارای چربی بالایی است و بهتر است اعتدال را رعایت کنند.

اگر میخواهید درباره شکلات بیشتر بدانید، احتمالا مطالب زیر را هم دوست داشته‌ باشید:

سئوالات متداول درباره شکلات 

شکلات تلخ حداقل ۷۰ درصد فواید زیادی برای بدن دارد و از بیماری‌های مانند مشکلات قلبی و عروقی، فشار بالا، آلزایمر و پارکینسون جلوگیری می‌کند.

شکلات تلخ حاوی مواد معدنی و سرشار از آنتی‌اکسیدان است که مزایای زیادی برای سلامتی بدن دارد.